IROA dommer - hvorfor ?

IROA: er man først kommet dertil og accepteret i den kreds, så er man professionel RO. Nu er det gået hen og blevet en livsstil!
IPSC – Danmark manglede officials, RO’er, da jeg startede med at skyde IPSC. Vi var nogle stykker der sprang til, for uden RO’er er det ikke muligt at skyde en IPSC match.

Snart gik det op for mig, hvor vigtigt det er at RO’en også har kvalitet og viden, når det drejer sig om våben, regler og menneskelig psyke, forståelse for banebyg og praktisk snilde.
Mange af disse kvaliteter fremmes gennem diskussioner med RO kollegaer, dette fremmer også venskaber og gennem den fælles interesse skabes et korps nationalt – NROI, internationalt IROA.

Vi i IROA tager vores opgave meget alvorligt fra registrering til match til RM takker skydningen af. Vi er til rådighed for alle opgaver der vedrører matchen og i alle de timer der er behov for.

Alle løfter opgaven i samlet flok - ingen er færdige før alle melder klar. I de år jeg har været IROA har ingen opgivet under igangværende match, og vi er blevet præsenteret for nogle opgaver der har virket uoverkommelige, med den tid der har været stillet tDer er mange grunde til det er godt i IROA. Her er nogle få:

- Skabe venskaber på tværs af nationer og gensyns glæden ved at møde dem igen år efter år.
- Løfte i flok og nyde resultatet sammen.
- At blive værdsat for sin arbejdsindsats.
- Et økonomisk tilskud, der gør det muligt at deltage i flere konkurrencer og se hele verden.

DVC
Gert Hansen
IROA - CRO
il rådighed. Det er korpsånd, det er IROA.
Gert Hansen i vante omgivelser VM i Sydafrika 2002
 

Hvorfor arbejde som RO

Steen Hofman Nitschke beretter om sine mange rejser rundt om i verdenen som RO.
Hvorfor står man op kl. 05:30 en hellig lørdag, kører mange kilometer for så at stå i regn, slud og støj med en timer i hånden. For så at blive snydt for sin frokost, mangle noget at drikke og så komme tilbage til sin seng ved 20:00 hvis man er heldig?

Ja der er jo sikkert mange forskellige grunde til det, men for mig var skydning ikke nok. Jeg ville gerne udbrede viden om vores sport og give flere mulighed for at deltage.

Jeg vil ikke lægge skjul på at det kan være meget hårdt at arbejde som RO. Specielt på store EM og VM stævner. Ofte er der store forberedelser og det er ikke altid at arrangøren er klar med alt hvad der skal gøres. På billedet øverst til højre maler jeg ”hard cover” skiver i hundrede vis før EM i Tyskland.

Inden for IROA er der et stort kammeratskab, som strækker sig over hele Verden. Mange gode vender fra hele kloden er med til at skabe en helt speciel stemning, som er vanskelig at beskrive. Men her står du blandt venner fra en lang række lande med det fælles mål at gøre netop denne match til den bedste i verden.
Her sidder så Gert, Lars og mig selv klar til at gå i gang.

Nedenstående billede er fra EM 2001 i Tyskland. En stor match der forgik under en utrolig hedebølge med temperaturer som sjælens ses på vore breddegrader. Men vi overlevede, da vi fandt en rigtig Italiensk isbar med en fantastisk is kaffe. Så efter en hård formiddag på banen af sted til isbaren. En stor is kaffe og så var vi klar til yderligere 5 – 6 hold om eftermiddagen.
Her ser du et lille udsnit af de mange IROA og NROI Range Officers der var med til EM 2001 i Tyskland.


Et stort opbud fra hele verden. De er med til at gøre vores skydning mulig og samtidig sikre at sikkerheden hele tiden er i top. Ca. 34 IROA RO’er og ca. 75 NROI’er er mange dommere.

Udover arbejdet på banen er det for mig venskabet og de mange hyggelige stunder man har med sine venner, der trækker. Jeg har svært ved at forestille mig en anden mulighed for at være så international og være i et forum hvor man kan møde så mange forskellige og spændende mennesker.

Hvorfor ikke sidde en skøn sommer i Sverige, få et par drinks og snakke med William. Her kan du på vaske ægte amerikansk altid få en god historie af en af de ældste aktive RO’er som vi har.
Tim Andersen og William en sommeraften i Sverige

Eller sidde i baren en aften og snakke med de danske skytter som er til stævnet. Der er altid noget nyt at lave og altid nye mennesker at møde.

Jeg har svært ved at forstille mig et liv uden IROA og uden de oplevelser som det giver. Om det så er 2 tosser fra Pan -Amerikanske Mesterskaber i Barry, Il. USA eller som det helt modsatte venner i Rusland til Russiske Mesterskaber i St. Petersborg 2002 er helt ligegyldigt. Det, at møde så mange positive mennesker som brænder for sagen og IPSC, er specielt
Præmieuddeling ved de Russiske Mesterskaber i St. Petersborg 2002

Det er klart at det er vanskeligt at arbejde i IROA og stadig have ønske om at være topskytte. Men for mange skytter er der jo også en mulighed for at være NROI RO og arbejde lokalt i sin forening, Region eller Distrikt. Der er altid plads til en ekstra, der er villig til at give en hånd med. For mig er IROA og NROI noget tæt på et fuldtids fritids job. Men for skytten, der ønsker at give noget tilbage til sporten behøver det jo ikke at blive så omfangsrigt. Man er jo selv herre over hvor man vil lægge sit niveau. Der er altid mulighed for senere at udvide hvis man skulle få lyst til det.

Personligt kunne jeg blive ved om mine oplevelser, men der skal også være plads til andre.
 

Hvorfor blive dommer?

Jeg startede med at være med som instruktør medhjælper på et licens kursus. Herefter prøvede jeg som RO’er, så endnu et kursus og så som RO til en match. Slutteligt har jeg taget level 1 seminar til RO
Der ligger mange faktorer i valget ”jeg vil være dommer”.

Jeg stiftede mit første bekendtskab med IPSC i 1998 og i fik min licens i 1999. Her deltog jeg som skytte de første 2 år med stor iver i såvel små som store arrangementer. Jeg var fascineret af at der altid var en og til tider 2 RO’er til stede - alt efter banens størrelse og tekniske sværhedsgrad. Deres opgave er at varetage sikkerheden på banen og omkring skytten samt ledsagelse af skytten før, under og efter skydningen. Dette gav en fornemmelse af: ”her er 100 % kontrol og styr på sikkerheden”. RO’eren er til stede for at give mig muligheden for at skyde – uden en RO = ingen skydning.

Jeg startede med at være med som instruktør medhjælper på et licens kursus. Herefter prøvede jeg som RO’er, så endnu et kursus og så som RO til en match. Slutteligt har jeg taget level 1 seminar til RO.
Eric Grauffel som æresgæst til de Tyske mesterskaber i Open & Produktion 2003.

I tiden er det gået op for mig, at fællesskabet spiller en stor rolle, også uden for match. Men specielt i og efter - med alt fra ”kan en regel gradbøjes” til en god middag efter en lang arbejdsdag. Det er en helt speciel oplevelse dette fællesskab med match officials, RO, CRO, RM, MD & SO.

Der er et eller andet over, at mange nationaliteter kommer langvejs fra og mødes om den sammen ting - at løfte og løse opgaven ”en god match”! At møde andre dommere f.eks. i Ungarn, Slovakiet eller hjemme det ene år, for derefter næste gang i Afrika at sige ”hej - hvordan går det?”
Anders Buchwald in action til træning

Tilfredsstillelsen af at have haft ansvaret for en stage, hvor det bare har kørt godt. Forsøge at forudse fejl og mangler for derved at undgå evt. banenedbrud m.m. At kunne møde alle skytter med et smil og godt humør og give dem samme behandling uanset om det er sidste års World Champignon eller ham der lige har ”smidt en stor bane”. Det at sætte en ære i, at når de har skudt hos mig skal det have været en god oplevelse for skytten.

Nedenstående foto er fra German Championship standard/modified juni 2003 i Phillipsburg. Vejret var i top - temperaturen helt op til 36 gr. Det var stort set umuligt, at bevæge sig uden at sveden sprang frem på panden. Vores tyske venner viste her hvor veltilrettelagt en match kan være. Til hver af de 12 veludførte stages, var der minimum en IROA dommer samt national dommere og hjælpere. Så alt var klappet og klart da ca. 220 tyske skytter kom.
Dommer teamet på min stage, fra højre CRO Herbert fra Tyskland, RO Jan fra Polen, undertegnede og RO Krystian fra Polen - Stagen var en Long courses med 32 pepper popper til stor jubel for samtlige skytter.

Mange er draget af, og tror at det er adgangsbilletten for gratis skydninger til store matcher i udlandet, da vi som dommer skyder præmatchen gratis, får kost betalt og tilskud til logi i skydedagene. Skulle du være forblændet af det – så drop det! Det er selvfølgelig en side gevinst, men resten er hårdt arbejde - husk vi er de første på banen om morgenen og de sidste der går hjem om aftenen. (Stagen skal være i orden til du eller de andre skytter kommer om morgenen, så I får den bedste oplevelse – vi vil jo godt se jer igen næste år?) Det sker da også, at vi kun har en ultra kort frokost, nogle gange slet ingen, hvis det handler om at redde en tidsplan for squards. Det lyder måske ikke af noget, men en match der løber over 3 dage, med job fra 08.00 morgen til 20.00 aften – kan godt trække tænder ud. Det er hårdt arbejde og en meget anderledes måde at deltage i skydning på. Men trods det - er det det hele værd og en ting er sikkert: du er på – meget tæt på!

DVC
Anders Buchwald
NROI - RO
Content of this site is Copyright (c) 2007 Website: http://www.nroi.dk - E-Mail iroa@nroi.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net